Free cookie consent management tool by TermsFeed
+36 (20) 444 – 0077

Egy gyönyörűen csillogó és karcmentes autó szépségét – és ezáltal értékét is – képes elrontani, ha a felni polírozás kimarad a sorból. Egy koszos, sérült felni bizony meglehetős esztétikai károkat képes okozni. Rendszeres polírozással azonban még autója értékét is növelheti. Hogyan? Eláruljuk.

A felni polírozás első lépése az alapos mosás

Ahogyan az autó polírozás első lépése is a mosás, a felni polírozás is ezzel kezdődik. A felni egyike az autó azon részeinek, amely képes nagyon hamar és rettenetesen bekoszolódni.

Ezért ahhoz, hogy pontosan fel lehessen mérni az állapotát, mindenképpen rendkívül alapos, az olajfoltokat is eltávolító mosásra van szükség. Ehhez le kell szerelni, máskülönben nem lehet minden kis réshez hozzáférni. Ezután pedig következik az alapos tisztítás az erre szolgáló eszközökkel és tisztítószerrel.

A felni polírozás időigényes fázisa a csiszolás

Ez az, amit türelmetlen és/vagy időhiányban szenvedő autó tulajdonosoknak nem ajánlunk, hogy önmaguk végezzék el. Egyébként sem mindegy, mivel végzi a csiszolást, ugyanis a megfelelően megválasztott eszközök tökéletes, hibamentes és gyorsabb munkát eredményeznek.

A felni polírozáshoz elengedhetetlen az alapos csiszolás, azonban vannak felnik, amelyek bárkit kihívás elé állítanak. Minél bonyolultabb a mintázat, annál nehezebb dolga lesz, hiszen rengeteg apró réssel lehet találkozni. Ezenkívül a csiszolás erőssége is fontos, hiszen annak tökéletesnek kell lennie, de a felni mintázatát sem sértheti meg, deformálhatja el.

Érdemes tudni, hogy a felni gyártása során egy 2 mm vastag speciális alapozót visznek fel rá. Erre jön rá a festék, majd a lakk. A lakk és a festék eltávolítására lehet használni festékmaró folyadékot, de fontos, hogy ilyenkor gondoskodni kell a védőruházatról.

A csiszolás először durvább, majd egyre finomabb szemcséjű csiszolóval történik. A gépi csiszolás felni esetében nem ad 100%-os eredményt, ugyanis lehetetlen az apró barázdákat, íveket is lekövetni vele. Ahhoz, hogy a ráeső fényben ne látszódjanak az esetleges megmaradt hullámok, a felületet vízpapírral teheti tökéletesen simává.

A felni polírozás utolsó előtti lépése a polírpaszta felvitele

Következő lépésként egy textil vagy filc polírozó fejjel lehet felvinni a polírozó pasztát. Belülről kifelé haladva, vízszintesen és függőlegesen haladva kell eldolgozni a pasztát.

Itt fontos megjegyezni, hogy a korongon mindig legyen elég paszta, nehogy az karcokat okozzon, és kárba vésszen eddigi munkája jelentős része.

A felni polírozásra legalább két körben kerül sor, mert így kapja vissza gyári fényét. Ezáltal olyan csillogó lesz, hogy méltán viselheti a tükörpolír nevet.

A felni polírozás utolsó szakasza az idő előtti mattulás megelőzése

Senki sem szeretné, ha időigényes munkája hamar kárba vészne. Ezért a felni polírozás utolsó lépéseként érdemes egy speciális felni bevonattal ellátni munkája eredményét. Ez hasonlóan működik, mint az autó fényezésnél a wax.

A felni polírozás nem biztos, hogy házilag tökéletes lesz

Egy felni polírozása akár 6-8 órát is igénybe vehet darabonként, ráadásul nagyon nem mindegy az alkalmazott eszközök és szerek fajtája és minősége. Ezenkívül az alaposság, a gyakorlat és a precízség nagyon meghatározó, mert bizony a felnire eső napfény minden hibát megmutat.

Milyen gyakran szükséges a felnit polírozni?

Amikor a felnit polírozása házilag történik, a legtöbb esetben 3-6 hónap múlva megkezdődik a mattulás. Bár ilyenkor még könnyebb segíteni rajta, de a téli szezont követően szükség lehet egy alapos, szakavatott kezek által végzett polírozásra.

Ahogyan az autó polírozás sem tökéletes a felni polírozása nélkül, ez fordítva is igaz

Bármilyen csillogó is a felni, ha autója karcos és vesztett fényéből is, esetleg belül még koszos is. Egy alapos belső autókozmetika, egy nanotechnológás autóvédelem és egy fényszóró polírozás azonban csodákra képes. Így autója minden porcikája olyanná varázsolható, mintha most állt volna ki a szalonból.