Free cookie consent management tool by TermsFeed
+36 (20) 444 – 0077

Ki ne szeretne egy csillogó, újszerű autóval járni nap mint nap? A fényezés javítás az igényektől és pénztárcától függően lehet kissé látványos és ideiglenes eredményű, de lehet profik által végzett, tartós, rendkívül látványos és biztonságot adó is. De milyen trükkök léteznek? Milyen buktatókra figyeljen oda, ha autója megérett a fényezésre?

A fényezés javítás alapjai

Mielőtt bárki házilag kezdené fényezni autóját vagy csak felmerülne benne a kérdés, hogy otthon vagy profik által legyen ismét csillogó autója, érdemes kicsit megismerni az autó felépítését és azokat a fránya karcokat. Na nem megyünk bele a motorikus és a bonyolult technikai dolgokba, kizárólag a karosszérián lévő rétegek témájában mélyülünk el egy picit.

Az első lépés minden esetben az autó alapos lemosása, majd cseppmentes szárítása. Ekkor válnak láthatóvá azok a kis vagy éppen mély sérülések, amelyek javítást kívánnak.

Hogy kicsit érthetőbb legyen a dolog, ismerkedjünk meg az autó fényezésének rétegeivel! Elsőként a nyers fémre egy alapozóréteget visznek fel. Ezt követi a fedőszín, majd a metál fényű autóknál egy átlátszó lakkréteg.

És most jön a lényeg! A fényezés javításhoz meg kell tudnia állapítani, melyik réteget érinti a karcolás!

Alapvetően kétféle fényezés javítás létezik:

 • a fényesítő polírozás és a
 • mély polírozás.

A kettő közötti különbség, hogy a fényesítő polírozással azokat a szennyeződéseket (pl. madárürülék, rovarok, kátránycseppek) távolítjuk el, amelyek még egy alapos autómosásnak is képesek ellenállni, illetve a nem mély karcokat is eltüntetjük. A mély polírozás viszont már a nagyon mély, látványos karcokat is eltünteti.

A fényezés javítás buktatói

Rengetegen fordulnak hozzánk, mert házilag igyekeztek a fényezést javítani vagy bár felkerestek egy szolgáltatót, az mégsem volt megfelelően felkészült.

A házilag végzett fényezés javításnak számos hátránya van:

 • Ez egy több órás feladat, ráadásul nemcsak magával a fényezés idejével kell számolnia, hanem az utánajárással, a szükséges eszközök és anyagok megvásárlásával is.
 • Egyáltalán nem mindegy, milyen eszközöket és anyagokat vásárol meg. Fel kell tudni ismerni a prémium minőség és a silány anyagok közötti különbséget, és ezt nem mindig az ár mutatja meg.
 • Bár egy külső szemlélőnek egyszerűnek tűnhet, mégis nagyon könnyű elrontani a fényezés javítást, így autója foltos lesz, és még a karcolások is megmaradhatnak.
 • Ha polírozásra is adja a fejét, nagy körültekintést igényel, hogy ne okozzon még nagyobb kárt.

Ha nem profi végzi a fényezés javítást, a következő eredményre számíthat:

 • a fényezés nem tartós,
 • nem egyenletes a fény,
 • hologramos kinézetűvé válik az autó,
 • megmaradtak a karcolások, sőt még akár újak is keletkezhettek.

De akkor hogyan lehet jól csinálni?

A fényezés javítás folyamata

Az autó fényezés javítás teljes folyamata alapvetően 5-6 órát, mély polírozás esetén pedig 10-12 órát vesz igénybe még akkor is, ha több éves tapasztalattal rendelkező, profi szakemberek végzik el.

Egy igazi, mély karcokat is eltüntető fényezés javítás így néz ki:

 • Amint már említettük, a fényezés javítás első lépése az autó alapos lemosása.
 • Ezt követően egy durva szemcséjű polírozó pasztával és egy durvább szivacs koronggal kezeljük le a felületet. Ezáltal eltüntetjük a mély karcolásokat.
 • Ezután közepes szemcsézetű pasztára és szivacsra váltunk, hogy finomítsuk a kezelt felületet.
 • Az autó eredeti fényét egy extra puha szemcsés pasztával és koronggal adjuk vissza.
 • Itt már egy szép eredményt kapunk, de még nem készültünk el! Az autót waxoljuk, így egy extra védelmet is kap. Ezáltal egy csillogóbb, vízlepergető felületet teremtünk meg.

De itt még nincs vége a sornak! A nanotechnológiás kerámia bevonat egy olyan technológia, mely még a természetes gyémántnál is keményebb bevonattal fedi autóját. Az eredménye egy magasfényű, csillogó, karcálló és vízlepergető bevonat, mely növeli autója értékét.

Tehát a fényezés javítás nem egy egyszerű feladat, és profi eszközöket, anyagokat és rutint igényel. Ha összeadja az utánajárás, az eszközök beszerzésének és a fényezés javítás elvégzésének idejét, illetve a költségeket, akkor máris látható, hogy az otthon végzett munka nem is olyan olcsó, sőt… Természetesen ideig-óráig hatásos praktikák, de tartós, szép és biztos eredmény csak szakemberek által érhető el.

Amennyiben autója fényezés javításra szorul, keressen minket bizalommal!