Free cookie consent management tool by TermsFeed
+36 (20) 444 – 0077

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha a gyakori autókárpit tisztítás következményeként csökken-e az autókárpit élettartama? A mai szövet- és bőrkárpitokat úgy tervezik, hogy azok kopásállóak, „kosz-állóak” legyenek és legalább kiszolgálják az autó várható élettartamát. 

Természetesen ezek is tervezett elavulásúak, tehát ne várjuk el egy mai bőr autókárpittól, hogy a 20 éves, egymillió kilométert futott autóban is szakadás- és kopásmentes legyen.

Amit érdemes tudni az autókárpitról

Az autókárpit tisztítás, még a gyakori tisztítás sincs különösebb hatással az autókárpit élettartamára. A vegyszeres-vizes tisztítás során kizárólag olyan vegyszereket használunk, melyek nem roncsolják a szöveteket, a plüss kárpitokat vagy a bőrbelsőt

A porszívózás és kefélés ugyan jelent valamennyi igénybevételt, de ez még rendszeres tisztítás esetén sem összevethető azzal a kopással, amit a rendszeres használat, akár a ruházat dörzsölése, akár a savas-zsíros bőrfelülettel történő érintkezés jelent. Ez utóbbira a legjobb példa a kormány, a váltógomb és a könyöklő, ahol ez az érintkezés és koptatás legelőször viseli meg láthatóan a felületeket.

A tisztítás során a kopott felületet elfedő koszréteget eltávolítjuk, tehát előfordulhat, hogy az autókárpit felület kopottabbnak látszik a tisztítás után, mint előtte volt. Ez mondjuk a ritkább eset, hiszen túlnyomó többségében a kosz alatt makulátlan színű és állagú felületek vannak, amik újszerűen csillognak a kárpittisztítás után.

Bőr autókárpit

Az autókárpitok közül egyedül a bőrkárpit az, ami rendszeres és speciális kezelést igényel. A bőr autókárpitot nem elég megtisztítani, azt rendszeresen ápolni is kell, hogy a bőr ne száradjon ki. 

Ajánlott legalább fél évente ezt megtenni, ellenkező esetben gyorsan kopásnak indul és ki is repedezik. A kopott-kirepedezett bőrkárpit már megfelelő ápolással sem hozható helyre, azt tölteni, festeni kell.

Szövet és plüss autókárpit

A szövet és plüss autókárpitok jellemzően igen tartósak és könnyen tisztán tarthatók. Porszívózás, kefélés, folteltávolítás és mosás után sokkal szebb állapotba kerülnek, mint előtte voltak, a legtöbb esetben újra „szalon-állapotba” kerülnek.