Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha sűrűn tisztíttatjuk az autókárpitot, akkor csökken-e az élettartama? A mai szövet- és bőrkárpitokat úgy tervezik, hogy azok kopásállóak, „kosz-állóak” legyenek és legalább kiszolgálják az autó várható élettartamát. Természetesen ezek is tervezett elavulásúak, tehát ne várjuk el egy mai bőrkárpittól, hogy a 20 éves, egymillió kilométert futott autóban is szakadás és kopásmentes legyen.

A tisztítás, még a gyakori tisztítás sincs különösebb hatással a kárpit élettartamára. A vegyszeres-vizes tisztítás során kizárólag olyan vegyszereket használunk, melyek nem roncsolják a szöveteket, a plüss kárpitokat vagy a bőrbelsőt. A porszívózás és kefélés ugyan jelent valamennyi igénybevételt, de ez még rendszeres tisztítás esetén sem összevethető azzal a kopással, amit a rendszeres használat, akár a ruházat dörzsölése, akár a savas-zsíros bőrfelülettel történő érintkezés jelent. Ez utóbbira a legjobb példa a kormány, a váltógomb és a könyöklő, ahol ez az érintkezés és koptatás legelőször viseli meg láthatóan a felületeket.

A tisztítás során a kopott felületet elfedő koszréteget eltávolítjuk, tehát előfordulhat, hogy a felület kopottabbnak látszik a tisztítás után, mint előtte volt. Ez mondjuk a ritkább eset, hiszen az esetek túlnyomó többségében a kosz alatt makulátlan színű és állagú felületek vannak, amik újszerűen csillognak a kárpittisztítás után.

Bőr autókárpit tisztítás

A kárpitok közül egyedül a bőrkárpit az, ami rendszeres és speciális kezelést igényel. A bőrkárpitot nem elég megtisztítani, azt rendszeresen ápolni is kell, hogy a bőr ne száradjon ki. Ajánlott legalább fél évente ezt megtenni, ellenkező esetben gyorsan kopásnak indul és ki is repedezik. A kopott-kirepedezett bőrkárpit már megfelelő ápolással sem hozható helyre, azt tölteni, festeni kell.

A szövet és plüss kárpitok jellemzően igen tartósak és könnyen tisztán tarthatók. Porszívózás, kefélés, folteltávolítás és mosás után sokkal szebb állapotba kerülnek, mint előtte voltak, a legtöbb esetben újra „szalon-állapotba” kerülnek.