Free cookie consent management tool by TermsFeed
+36 (20) 444 – 0077

Az autópolírozás a profi autóápolás elengedhetetlen része. Kívülről csillogó autó, belülről makulátlan műszerfal… Nekünk nem kell elmondani, hogy ez mekkora öröm. Szalonállapotú autóval érkezni valahova igényességet sugároz és csodálatos érzés nap mint nap vezetni. Ezt teszi tökéletessé az autópolírozás.

Kétrészes cikkünkben leírjuk a helyes otthoni autótakarítás menetét, hogy semmi ne maradjon ki. Már írtunk az autóápolásról, amikor kiveséztük a kárpittisztítás részleteit, most nézzük autónk külsejét, az autópolírozást:

Az autópolírozás megalapozása

Ahogy előző cikkünkben is említettük, a kulcs a rendszeresség. A por és a kosz megköti a nedvességet, ami így hosszasan ki tudja fejteni negatív hatását. Elindul a korróziós folyamat, amitől mattul a fényezés, ami rozsdafoltokat eredményezhet.

Hogy ezt elkerülje, takarítsa rendszeresen autóját, és ne sajnálja a pénzt a jó minőségű kellékekre, mert megérik az árukat.

Az autómosáshoz az ideális hőfok 15-20 °C és fontos, hogy egy árnyékos helyet találjon. A tűző napfény felgyorsítja a száradást, ami így vízkőnyomokat hagyhat.

Mire van szüksége az autópolírozás megalapozásához:

  • szivacsokra,
  • egy vízsugárra,
  • autósamponra,
  • felni- és üvegtisztítóra,
  • mikroszálas kendőkre (igen, többre is),
  • majd az autópolírozás felszerelésre
  • és waxra.

Ha minden megvan, lássuk a lépéseket:

Autópolírozás előkészítése #1: Előmosás – érintésmentes mosás

Vízsugárral öblítse le az egész autót, ezzel eltávolítva a felületi szennyeződéseket. Ne feledkezzen meg a kerekekről. Fontos lépés az alvázmosás, azonban ez sokszor csak autókozmetikai körülmények között lehetséges.

Autópolírozás előkészítése #2: Kerekek

Tájékozódjon, mielőtt felni tisztítót vásárol! Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön a fényezésre belőle, hiszen könnyedén lemarja a korábban felkent waxot az autóról.

Autópolírozás előkészítése #3: Autósampon – érintéses mosás

Ne sajnálja a jó minőségű autósampont megvásárolni, látszódni fog a különbség. Fentről lefelé dolgozva tisztítsa meg autóját szivacsokkal. Ne nyomja rá túl erősen, hiszen még mindig lehet, hogy vannak porszemek az autó felületén, melyek egyenes úton vezetnek a mélykarcokhoz. Öblítse ki gyakran a szivacsát!

Autópolírozás előkészítése #4: Öblítés, szárítás, üvegtisztítás

Újabb vízsugárral öblítse le az autót, majd mikroszálas rongyokkal törölje szárazra. Vigyázzon, hogy ne maradjon vízcseppes, nehogy vízkőfoltos maradjon az autó! Legyen kéznél több kendő is, és cserélgesse őket! Ha véletlenül leejtené az egyiket, nyúljon másikért, hiszen fontos, hogy ne vigyen port az autó felületére. Az üvegfelületeket is tisztítsa meg!

Autópolírozás, waxolás

Hogy autója visszanyerje eredeti csillogását, polírozni kell. Az autópolírozáshoz elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Ugyan végezhető polírozógép nélkül, de akkor fel kell készülnie egy kiadós izomlázra másnap. Hogy megkímélje magát ettől, válassza többfázisú autópolírozás szolgáltatásunkat!

Az autópolírozásnak alapvetően két fajtája van:

  • fényesítő autópolírozás,
  • teljes (többfázisú) autópolírozás.

A kettő közötti különbség, hogy a fényesítő polírozás során az apróbb karcokat távolítjuk el és gyönyörű fényt adunk autójának. A teljes autópolírozás pedig már a mély karcolásokat is eltünteti, így valóban újjá varázsoljuk autóját.

Ez utóbbi viszont már tényleg olyan körültekintő munkát és eszközöket igényel, hogy ésszerűbb és sokkal egyszerűbb szakértőkre bízni. Miért vásárolná meg a drága felszereléseket és terhelné értékes szabadidejét, ha ezt másokra is rábízhatja?

Befejezésképp jöhet a waxolás. A jó minőségű wax megvédheti autóját a káros környezeti hatásoktól, mint a savas eső, UV sugárzás, útszórásra használt só.

Autója külső tisztítását így tudja fenntartani. Kérdése van, vagy szeretné igénybe venni szolgáltatásainkat? Hívjon minket, vagy jöjjön el hozzánk!

Olvasson tovább

Autóápolás kisokos I. – Kárpittisztítás