Kívülről csillogó autó, belülről makulátlan műszerfal… Nekünk nem kell elmondani, hogy ez mekkora öröm. Szalonállapotú autóval érkezni valahova igényességet sugároz és csodálatos érzés nap mint nap vezetni. Azonban ezt az állapotot fenntartani a nehézkesebb feladat. Könnyű „belakni” egy autót, amivel azonban a kosz kéz a kézben jár. Az alapos autótakarítás egy hosszadalmas folyamat, és ha tökéletességre törekszünk, érdemes rábízni a profikra. Azonban kettő nagytakarítás között fontos, hogy fenntartsuk autónk tisztaságát.

Kétrészes cikkünkben leírjuk a helyes otthoni autótakarítás menetét, hogy semmi ne maradjon ki. Már írtunk autónk belsejének takarításáról, most nézzük autónk külsejét:

Ahogy előző cikkünkben is említettük, a kulcs a rendszeresség. A por és a kosz megköti a nedvességet, ami így hosszasan ki tudja fejteni negatív hatását. Elindul a korróziós folyamat, amitől mattul a fényezés, ami rozsdafoltokat eredményezhet. Hogy ezt elkerüljük, takarítsuk rendszeresen autónkat, és ne sajnáljunk jó minőségű kellékeket vásárolni. Autómosáshoz az ideális hőfok 15-20 °C és fontos, hogy egy árnyékos helyet találjunk. A tűző napfény felgyorsítja a száradást, ami így vízkőnyomokat hagyhat.

Mire van szükségünk? Szivacsokra, egy vízsugárra, autósamponra, felni- és üvegtisztítóra, mikroszálas kendőkre (igen, többre is) esetleg autópolírozási felszerelésre és waxra. Ha minden megvan, lássuk a lépéseket:

1. Előmosás – érintésmentes mosás

Vízsugárral öblítsük le az egész autót, ezzel eltávolítva a felületi szennyeződéseket. Ne feledkezzünk meg a kerekekről. Fontos lépés az alvázmosás, azonban ez sokszor csak autókozmetikai körülmények között lehetséges.

2. Kerekek

Tájékozódjon, mielőtt felni tisztítót vásárol, és arra is ügyeljen, hogy ne kerüljön a fényezésre belőle, hiszen könnyedén lemarja a korábban felkent waxot az autóról.

3. Autósampon – érintéses mosás

Ne sajnáljunk jó minőségű autósampont vásárolni, látszódni fog a különbség. Fentről lefelé dolgozva tisztítsuk meg autónkat szivacsokkal. Ne nyomjuk rá túl erősen, hiszen még mindig lehet, hogy vannak porszemek az autó felületén, melyek egyenes úton vezetnek a mélykarcokhoz. Öblítsük ki gyakran a szivacsunkat!

4. Öblítés, szárítás, üvegtisztítás

Újabb vízsugárral öblítsük le az autót, majd mikroszálas rongyokkal töröljük szárazra. Vigyázzunk, hogy ne maradjon vízcseppes, nehogy vízkőfoltos maradjon az autó. Legyen kéznél több kendő is, és cserélgessük őket. Ha véletlenül leejtené az egyiket, nyúljon másikért, hiszen fontos, hogy ne vigyünk port az autó felületére. Az üvegfelületeket is tisztítsuk meg!

5. Autópolírozás, waxolás

Hogy autónk visszanyerje eredeti csillogását, políroznunk kell. Az autópolírozáshoz elengedhetetlen a megfelelő felszerelés. Ugyan végezhető polírozógép nélkül, de akkor fel kell készülnünk egy kiadós izomlázra másnap. Hogy megkímélje magát ettől, válassza többfázisú autópolírozás szolgáltatásunkat! Befejezésképp jöhet a waxolás. A jó minőségű wax megvédheti autóját a káros környezeti hatásoktól, mint a savas eső, UV sugárzás, útszórásra használt só.

Autója külső tisztítását így tudja fenntartani. Kérdése van, vagy szeretné igénybe venni szolgáltatásainkat? Hívjon minket, vagy jöjjön el hozzánk!

Olvasson tovább

Autóápolási kisokos I. – Kárpittisztítás