Free cookie consent management tool by TermsFeed
+36 (20) 444 – 0077

Mindenki, azaz még a legóvatosabb sofőr életében is eljön az a pillanat, amikor az autó karcolás javítás problémája előtérbe kerül. Rendkívül bosszantó tud lenni még a legapróbb karcolás is féltett autónkon, és nem is biztos, hogy mi okoztuk. De mit lehet tenni?

Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk a lehetőségeket és a teendőket, illetve azok előnyeit és hátrányait. Így már biztos lehet benne, hogy a legjobb döntést tudja majd meghozni.

Az autó karcolás javítás első lépése: a hibák felmérése

Mielőtt belekezdene az autó karcolás javításába, elsőként mindenképpen javasolt a sérülés súlyosságának pontos felmérése.

Érdemes ilyenkor tisztában lenni az autó fényezésének rétegeivel. A nyers fémet egy alapozóréteggel borítják, majd erre kerül a szín, illetve a metál fényű autóknál egy lakkréteg. Minél mélyebb egy karcolás, annál biztosabb, hogy szakemberre lesz szüksége.

Az autó karcolás javítás házilag

Az autó karcolás javítás házilag témában számos cikk és videó került már fel az inernetre. Természetesen vannak házilag is kivitelezhető módszerek, mint a karceltávolító toll vagy a polírpaszta. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy amennyiben nincs kellőképpen előkészítve a felület, bármennyire is igyekszik az autó tulajdonosa, az eredmény gyakran nem tartós és nem is szép. Ez a polírozást igénylő, mély karcok javítására különösen igaz.

A fentieket az a számos hozzánk érkezett megkeresés is bizonyítja, amikor valaki bár elvitte autóját egy “szakemberhez”, de nem kapott precíz munkát, így akár a kevésbé látszódó karc is egy messziről észrevehető csúfsággá változott.

Tehát az a tapasztalatunk, hogy bármennyire is igyekszik valaki óvatosan, precízen végezni autója karcolás javítását, az nagyon gyakran a legnagyobb gondossággal végezve sem hozza el a kívánt eredményt. Ennek oka egyrészt megvásárolt eszközök minősége, másrészt a gyakorlat hiánya. Nem mindegy, hogy valaki évente, néhány évente vagy naponta többször foglalkozik a különböző mélységű autó karcolás javításokkal.

A szakemberek által végzett autó karcolás javítás folyamata

Az autó karcolás javítása a fényezés javítás részét képezi. Hogyan is néz ki a teljes folyamat?

  • Elsőként megállapítjuk a probléma súlyát, felmérjük a karcok mélységét és mennyiségét.
  • Alaposan lemossuk az autót és eltávolítunk minden szennyeződést. Ezáltal új karcok is láthatóvá válnak, tehát még pontosabban tudni fogjuk, mik a pontos teendők.
  • A mély karcolásokat durva szemcséjű polírozó pasztával és egy durva szemcséjű szivacs koronggal tüntetjük el.
  • A felületet közepes szemcséjű pasztával és szivaccsal finomítjuk.
  • Az autó eredeti fényét pedig a finomszemcsés pasztával és koronggal adjuk vissza.
  • Már ennél a pontnál is gyönyörű az eredmény, de még szebb lesz, amikor a wax segítségével egy extra védelmet adunk az autó számára.

Amint látható, ez nem kis feladat. Az autó karcolás precíz javítása alapvetően 5-6 órát vesz igénybe, de mély polírozás esetén 10-12 órán keresztül is eltarhat. Természetesen most gondolhat arra, hogy egy autó karcolás javítása esetén miért áldozna ennyi pénzt autója polírozására? Azonban egy autón sosem egy karcolás van, és a további karcokat meg is lehet előzni. El is mondjuk, hogyan!

Az autó karcolás javítás megelőzése

Az autó karcolás javítás megelőzésére kiváló választás, ha autóját nanotechnológiás kerámia bevonattal látjuk el. Ilyenkor autója még a gyémántnál is erősebb bevonatot kap. Ennek eredménye egy gyönyörű, csillogó, karcálló és vízlepergető bevonat, mely által úgy fog kinézni autója, mintha most állt volna ki a szalonból. Ez egy tartós és biztonságos megoldás, egy hosszú távú befektetés.

Tehát az autó karcolás javítás elvégezhető otthoni körülmények között is, de a minőségi, precíz munka gyakorlatot és profi eszközöket igényel. Érdemes egyszer rááldozni, és olyan szinten rendbe hozatni autóját, hogy az a jövőben is védve legyen a karcoktól. Keressen minket bizalommal!