Az autók szövetkárpitja különbözik az élet más területein használt szövetektől. Ezeket úgy tervezik, hogy tartósabbak legyenek, jobban ellenálljanak a kopásnak, igénybevételnek és természetesen a piszkolódásnak is. Sajnos az autó belső kárpitját nem tehetjük be minden héten a mosógépbe, ha piszkos lett, ezért más megoldáshoz kell folyamodjunk, ha elkoszolódott.

Autó vagy persely?

A látható méretű szennyeződések eltávolítása a legegyszerűbb eset. Ilyen a sár, a föld, a különböző résekbe bepotyogott szemét és más tárgyak. Pénz? Igen, az aprópénz elég gyakran beesik valahová, talán nincs is olyan autó, amiben ne lenne pár pénzérme. Az autó réseiben elveszett aranygyűrű nem gyakori eset, de már örvendeztettünk meg autótulajdonost ilyennel is. Mondjuk szennyeződésnek talán nem is tekinthető. Kutyaszőr? Macskaszőr? Nem probléma.

A legtöbb autókárpit meglepően sok „koszt” tartalmaz, aminek a legnagyobb része kis méretű szemcsékből áll, amit együttesen hívhatunk pornak, ez lehet föld, hamu, emberi bőr, szövetmaradványok. A méretük apró és könnyen eltávolíthatók egy alapos porszívózással, bár időnként érdemes olyan nagy szívóerejű porszívókat használni a jobb eredményhez, mint amiket mi is használunk. A portalanítás másik fontos eszköze a kefe, mellyel az összetapadt szövetszálak fellazíthatók és az azok között csapdába esett porszemek is kiszívhatók. A kefével való alapos átdolgozás nem „megspórolható” munka.

A szennyeződések másik nagy csoportja a zsíros-olajos foltok, ezek közé tartoznak a kiömlött ételmaradékok, a kifolyt olaj, de akár az emberi bőrfelülettel sokszor érintkező részeken lévő foltok is, vagy a dohányfüst lerakódások. Ezek is viszonylag könnyen eltávolíthatók megfelelő zsíroldó hatású tisztítókkal. Már ezeknél a könnyebben eltávolítható szennyeződéseknél is fontos, hogy szövetről beszélünk, tehát a háztartásban megtalálható, jellemzően enyhén maró hatású tisztítószerek itt nem alkalmazhatók, hiszen károsíthatják azt.

Ettől kezdve már egyre nehezebb pályán mozgunk a folteltávolításkor. Az általunk használt és évek alatt bevált kárpittisztító szerek nem károsítják a huzatokat, ugyanakkor számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek segítenek a makacs foltok eltávolításában. Az egyik ilyen makacs folttípus a bor. Egy romantikus borozáshoz mi egy picit más helyzetet képzelünk el, mint az autó beltere, de számunkra is meglepő, hogy ez a viszonylag gyakori esetek közé tartozik. Tintafolt? Nehéz eset, de általában nem probléma. Kifolyt a gázolaj a csomagtartóban? Eltávolítható.

Az autó kárpittisztítás nehezebb esetei

A fentebb leírtaknál is vannak durvább esetek, csak a fantázia szab határt. Megoldjuk azokat is.

Vannak akár ismert eredetű, de elvileg nem eltávolítható foltok, mint például egyes festékek. Ha ismerjük a festék típusát, óvatosan megpróbáljuk az oldószerét, de elképzelhető, hogy az oldószer a kárpitot is károsítja, vagy nem távolítható el vele a festékfolt maradványmentesen.

A kárpittisztítás során a legnehezebb tételek az ismeretlen eredetű, makacs foltok. Ha ilyet találunk, és az általunk általánosan használt tisztítószer nem válik be, akkor más, kifejezetten szövettisztításra használt szerrel próbálkozunk. A foltok 99,9%-át ki tudjuk szedni, de néha-néha találkozunk mi is olyannal, amikor széttárjuk a kezünket. Ezeket a foltokat nagy valószínűséggel nem lehet semmilyen ismert módszerrel eltávolítani. Az összes többit viszont nyom nélkül eltávolítjuk és újjá varázsoljuk a felületeket, bármilyen típusú felületről is legyen szó.